blogsaland

Thursday, February 07, 2008

brood (luc)

toebereidselen voor 3 broden van ongeveer 760 gram elks

745 gram van uw eerste soort bloem (6-granenmeel),
745 gram van uw tweede soort bloem (boerenbroodmeel),
15 gram zemelen,
20 gram zonnebloempitten,
24 gram zout (liefst uit de noordzee),
33 gram droge gist (bvb korreltjes van Bruggeman),
45 a 50 gram boter (ik gebruik SOLO),
750 ml lauw water, (ik gebruik PIDPA na BRITTA)
een oven (neff B1432, of iets wat ge hebt staan),
drie bakvormen (Wittamer 1 kg, blauw staal)

een weegschaal, grote plastieken kom tenzij ge proper kunt werken, deegspatel, vork, iets om uw keel te spoelen.

los de gist beetje bij beetje op in het warme water, door intussen flink te roeren met de vork..
doe het meel, zonnebloempitten en de zemelen in de mengkom, en meng ze goed door elkaar..
maak een putje in het meel, en giet er het gistmengsel in.. in dat gistmeertje verdrink je de klomp boter..
alles goed door elkaar mengen.. eens het meeste vocht is opgenomen door het meel, kan je de hele brij uitstorten op een werkvlak, dat kneed gemakkelijker dan in de kom.. (voor de experts die proper kunnen werken: strooi alles op het werkvlak, maak een kuiltje in het midden voor de gist en de boter, en laat langzaamaan het gistwater opnemen. het zout strooi je langs de buitenkant van de bloemberg, zodat het niet in direkt contact komt met de gist)..
als alles zowat is opgekneed, doe je er het zout onder.. 10 a 15 minuten flink doorkneden, op een bakplaat leggen, dan afdekken met een keukenhanddoek en op een tochtvrije plaats zetten.. (ik steek de bakplaat in de oven)
gedurende 20 minuten laten rijzen..

in 3 stukken van 760 gram verdelen,
het deeg uitspreiden, terug toevouwen, nog eens uitspreiden, terug toevouwen en enigszins in broodvorm gebracht in de bakvormen (blauw staal van Wittamer doet het bovenbest) placeren..
30 minuten laten rijzen in de bakvormen, best opnieuw in de oven vanwege de tocht..

dan 35 minuten bakken op 200°C in een NEFF inbouwoven (in andere ovens moet dat ook lukken, maar het resultaat kan ik u niet garanderen natuurlijk)

uit de broodvormen halen en laten afkoelen, bvb op taartroosters..

Labels: ,

0 Reaksies:

Post a Comment

<< Home